Fackförbund för verksamma inom kemi

av | 19 februari, 2016

naturvetarnaDet spelar ingen roll om du arbetar inom kemi eller än så länge bara studerar, ett medlemskap i ett fackförbund kommer att ha fördelar för dig. För kemister är valmöjligheterna inte många då det fackförbund som är absolut störst är Naturvetarna. Naturvetarna är ett fackförbund för akademiker inom naturvetenskap vilket självklart inkluderar kemister och andra som arbetar eller studerar inom området kemi. Det finns dock andra alternativ, exempelvis SULF för dig som planerar att forska i eller lära ut kemi.

Trots att dina alternativ inte är överväldigande många så kan det vara svårt att veta vilket fackförbund som är bäst för just dig. Här kan du därför läsa och lära dig mer om vad ett fackförbund gör, hur ett medlemskap kan gynna dig och hur du går till väga för att välja rätt fackförbund för just dina behov.

Vad ett fackförbund gör och varför du ska vara med

Ett fackförbund hjälper dig som anställd genom att stå för goda arbetsvillkor och löneförhållanden. Fackförbundet är den organisation som ser till att du som anställd är skyddad av ett kollektivavtal. Det är i kollektivavtalet, ett avtal mellan fackförbundet och arbetsgivaren, som ovan nämnda krav på arbetsvillkor, löner finns med. Även saker som krav på jämställdhet, en bra arbetsmiljö och krav på möjligheter till vidareutbildning brukar finnas med i ett kollektivavtal.

Det kan verka som att fackförbund endast agerar i bakgrunden men du kan i väldigt många fall även få personlig hjälp. Det kan vara hjälp inför löneförhandlingar, CV-granskning om du söker jobb. intervjuträning eller personlig allmän rådgivning vid tvister eller problem på arbetsplatsen.

Fackförbund hjälper dig som student

Som student kan det vara svårt att se vilka fördelar ett fackförbund kan innebära för dig. Det är till viss del befogat då fackförbund huvudsakligen är inriktade på att främja relationen mellan arbetsgivare och arbetstagare. Många fackförbund är dock aktiva även när det kommer till att hjälpa blivande arbetstagare, dvs. studenter.

Idag erbjuder en stor del av Sveriges fackförbund tjänster till studenter, exempelvis intervjuträning, CV-granskning, diverse stipendier och självklart stöd om du skulle jobba extra eller sommarjobba. Ett studentmedlemskap är i de allra flesta fall dessutom betydligt billigare än ett vanligt medlemskap. Unionen erbjuder som exempel ett medlemskap för studenter för endast 100kr för hela studietiden, oavsett vad du studerar eller hur länge du planerar att göra det.

Jämför för att hitta rätt fackförbund

Det kan vara svårt att hitta vilket fackförbund som passar just dig. Som kemist är valmöjligheterna inte många men det finns trots allt fler än ett alternativ vilket innebär att en jämförelse är en god idé. När du jämför fackförbund ska du förutom medlemsavgiften se till just det fackförbundets intressen och mål samt övriga villkor som arbetslöshetsersättning och tillgång till personlig rådgivning. Du vill ha ett fackförbund som delar dina värderingar och samtidigt kan vara det stöd som ett fackförbund ska vara.