Vanliga miljöbovar i hemmet

av | 26 april, 2016

Sverige och svenskar är jämfört med stora delar av världen otroligt vänliga mot miljön med omfattande källsortering, miljöfordon, förnybara energikällor och annat som sparar på koldioxidutsläpp och nedsmutsning av vår omvärld. Men även om vi är bra så kan vi alltid bli bättre och förbättringen börjar som bekant hos den enskilda individen.

I våra hem finns ett stort antal miljöbovar, allt från mat som slängs i onödan till bläckpatroner fyllda med kemiska ämnen som inte återvinns på rätt sätt. Genom att bara lägga några minuter i veckan kan du se till att göra så lite avtryck på miljön som möjligt. Många produkter vi använder dagligen, till exempel hårspray, bläckpatroner och tvättmedel innehåller kemiska ämnen som kan vara direkt skadliga för miljön. Kan vi göra oss av med dessa på rätt sätt samtidigt som vi minimerar energiåtgången så kan vi åstadkomma stora positiva effekter på miljön.

Hemmets största miljöbovar

Ett vanligt svenskt hem är ingen stor miljöbov ur ett globalt perspektiv men vi kan alla göra något för att hjälpas åt. Nedan följer därför de tre största miljöbovarna i svenska hem.

  • Onödig energiåtgång – Ett genomsnittligt svenskt hem innehåller många bekvämligheter men ofta är det de mest grundläggande sakerna vi slösar på, till exempel varmvatten, elektricitet och värme. Genom att spara på dessa tre så gott det går minskar energiåtgången och i förlängningen påverkan på miljön.
  • Felaktig återvinning – Väldigt många produkter som används i hemmet innehåller kemiska ämnen som kan vara frätande eller på andra vis direkt skadliga för miljön. Det kan vara tvättmedel, bläckpatroner eller hårspray. Vad det än är, se till att återvinna det på rätt sätt för att skydda miljön.
  • Bortkastade livsmedel – Att slänga mat som är gammal är en självklarhet men ofta slängs mat som varken är gammal eller på något annat sätt oätlig. Ta vara på det som finns och släng inte mat i onödan!

Köp rätt bläckpatroner från början

Bläckpatroner är långt ifrån billiga och det gäller därför att köpa rätt bläckpatroner, något som kan vara lättare sagt än gjort. Du ska veta rätt modell, modellbeteckning och storlek. Det kan dock vara värt att lägga ner tid på att få rätt bläckpatroner från första början, både för miljön och plånboken.

Återvinn bläckpatroner för att skydda miljön

atervinn-blackpatronerBläckpatroner är en av de saker som vi svenskar har absolut svårast för att återvinna. Att bara slänga bläckpatroner bland vanliga hushållssopor är tyvärr än väldigt dålig idé då en vanlig bläckpatroner innehåller en stor mängd kemiska ämnen som inte är bra för miljön och behöver återvinnas på rätt sätt. Några exempel på ämnen som vanliga bläckpatroner innehåller är lösningsmedel, färgämnen, bindemedel, korrosionsinhibitorer, biocider och fuktighetsbevarande ämnen.

Något som blir allt vanligare är möjligheten att återvinna sina gamla bläckpatroner hos återförsäljare samtidigt som man köper nya, du kan i vissa fall till och med få rabatt på nya bläckpatroner om du återvinner dina gamla.